Hull i tennene

Bestill time
Ikon av utstyr brukt av tannleger

Effektiv behandling av karies

Hull i tennene, eller karies, er en svært vanlig tannsykdom hos mennesker i alle aldre. Har det blitt hull i tannen må det legges en fylling. Formålet er å forhindre at hullet blir større, men også å gjenopprette tannens normale form og funksjon.

Hva er hull i tennene?

Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet.

Når du spiser noe som inneholder sukker eller andre karbohydrater reagerer visse bakterier som finnes i munnen med å danne syrer. Disse syrene etser på tannen. Får bakteriene ligge i fred nær tennene og stadig slippe ut syre, fjernes kalken i tannen og det dannes et hull.

Symptomene er ofte tannverk eller ising i tennene, men ikke alltid. Derfor er det viktig å gå til jevnlige rutineundersøkelser hos tannlege.

Hvordan forebygge hull

  • Børst tennene med fluortannkrem morgen og kveld.
  • Rengjør mellom tennene en gang om dagen.
  • Skyll munnen med vann etter måltider for å bekjempe syreangrepet.
  • Unngå småspising.
  • Bruk ekstra fluorbehandling
  • Besøk tannlegen regelmessig.

Behandling av hull

Et lite kariesangrep kan tilhele om forutsetningene er de rette. Blir det derimot større må karies fjernes av en tannlege og hullet må repareres.

Fjerne karies uten bor

I mer enn hundre år har boring vært den vanligste metoden for å fjerne karies. I dag har vi alternative og mer skånsomme teknikker som løser opp kariesangrepet uten å påvirke den friske tannen i det hele tatt. Ofte er det ikke nødvendig med bedøvelse ved denne typen behandling, men dette er opp til pasienten.

Har du mistanke om hull i tennene eller er det på tide med en rutinesjekk?

Bestill time hos Tannlege Hedels i dag!

 

Bestill tannlegetime